Ниш, 3. јун 2024 – Данас је у Нишу свечано отворена ЛXVIII Национална конференција ЕТРАН и 11. Међународна конференција ИцЕТРАН, најважнији догађај у области електротехничког инжењерства и комплементарних области у Србији и региону.
На отварању су говорили проф. др Драган Манчић, декан Електронског факултета из Ниша и домаћин конференција, проф. др Владимир Боранијашевић, проректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, проф. др Владимир Катић, председник Друштва за ЕТРАН, и проф. др Младен Копривица, председник ИЕЕЕ Секције Србија и Црна Гора. Конференцију је званично отворио државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије проф. др Мирослав Трајановић.
У свом уводном говору, проф. др Катић је истакао значај ове конференције која се традиционално одржава од 1955. године, нагласивши да су пред нама године јубилеја, а очекује се 20.000-ти презентовани рад. „Конференција ЕТРАН је препозната као место где се окупљају најеминентнији стручњаци, истраживачи и млади научници. Наш циљ је да и даље подржавамо и промовишемо развој електротехничког инжењерства, пружајући платформу за размену знања, идеја и искустава,“ рекао је проф. др Катић. Такође је изнео визију за будућност конференције, укључујући интензивнију међународну сарадњу и јачање учешћа младих истраживача.
Међународна конференција ИцЕТРАН, која се одржава истовремено са националном конференцијом, организована је уз подршку удружења ИЕЕЕ. Званични језик ИцЕТРАН-а је енглески, док је за ЕТРАН конференцију то српски. Оба догађаја обухватају позивна предавања, туторијале, округле столове и сесије у оквиру шеснаест области инжењерства које негују секције Друштва за ЕТРАН.
Поднети радови су прошли ригорозан процес рецензије, а прихваћени радови ће бити објављени у зборнику радова са ИСБН бројем, што доприноси отвореном приступу научним информацијама. Сви радови ће бити доступни учесницима конференције, као и широј јавности на сајту Друштва за ЕТРАН након конференције.
Посебан акценат ове године је стављен на окупљање младих истраживача, за које су обезбеђене атрактивне финансијске опције за регистрацију и боравак, као и богат социјални програм који омогућава дружење и размену искустава.
ЕТРАН и ИцЕТРАН конференције одржавају се под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, техничким коспонзорством међународног удружења ИЕЕЕ – Регион 8, ИЕЕЕ секције Србије и Црне Горе и ИЕЕЕ секције Босне и Херцеговине и њихових подружница у Србији, као и подршком других друштава и индустријских спонзора, чиме се додатно наглашава њихов значај за развој науке и технологије у Србији и региону.
Очекује се да ће ове године на конференцијама ЕТРАН и ИцЕТРАН бити изложено 269 научних радова и саопштења, те да ће привући преко 350 учесника из различитих делова света, што додатно потврђује њихов престиж и значај у међународним оквирима.