Ниш, 6. јун 2024 – Након три дана интензивних презентација и дискусија, данас је свечано затворена ЛXVIII Национална конференција ЕТРАН и 11. Међународна конференција ИцЕТРАН. Ове престижне конференције окупиле су преко 350 учесника из Србије и још 27 држава региона, Европе и света, потврђујући свој статус као један од најважнијих догађаја у областима електронике, телекомуникација, рачунарских наука, аутоматизације, енергетике и нуклеарних технологија.
Током конференције, представљено је 269 научних радова и саопштења, који су донели нове увиде и резултате истраживања у различитим техничким дисциплинама. Учесници су имали прилику да присуствују низу пленарних позваних предавања и приказу радова еминентних научника из земље и света, те редовним и специјалним сесијама, које су покривале шеснаест различитих и неколико придружених области инжењерства. Посебно треба истаћи по први пут одржану изложбу високо-технолошких компанија, као и панел сесију „Future Power Grids: Challenges and Opportunities”.
„Конференција ЕТРАН и ИцЕТРАН је још једном показала колико је важна за нашу научну и стручну заједницу. Квалитет радова и дискусија, као и велики број учесника из целог света, сведоче о значају овог догађаја,“ изјавио је проф. др Владимир Катић, председник Друштва ЕТРАН.
Један од кључних аспеката конференције била је снажна подршка спонзора из привреде, што је показало нераскидиву везу између науке и привреде. Спонзори су допринели не само финансијски, већ и кроз активно учешће у дискусијама и представљању својих истраживања и иновација.
„Подршка привреде је од суштинског значаја за унапређење научних истраживања и примену нових технологија. Ова конференција је сјајан пример како наука и привреда могу успешно сарађивати на заједничким циљевима,“ додао је проф. др Катић.
Завршетак конференције означио је крај још једног успешног поглавља у дугој традицији ЕТРАН конференција, али и почетак нових могућности за истраживања и сарадње у будућности. Сви учесници су се сложили да је догађај испунио, па чак и премашио очекивања, пружајући вредне увиде, контакте и инспирацију за будући рад.
Сви презентовани радови, као и зборник радова, биће доступни преко ИЕЕЕ Ксплоре дигиталне библиотеке или расположиви на сајту Друштва за ЕТРАН, омогућавајући ширу доступност научних достигнућа и резултата истраживања свим заинтересованим странама.
Учесници су напустили Ниш са новим знањима, идејама и плановима за будуће пројекте, радујући се наредној конференцији која ће, како су организатори најавили, бити још већа и значајнија.